Ako sme vznikli a ľudia.
Už od dávnych čias si ľudia z generácie na generáciu odovzdávali recepty na rôzne liečivé zmesi a elixíry. Práve babičky boli často hlavnými nositeľkami týchto múdrosti a rodinnej tradície. Siim Kabrits pochádza z estónskeho vidieka a práve tam sa dozvedel od svojej babičky o rodinnom recepte na elixír, ktorého základ tvorí huba čaga. Tento recept jeho príbuzní preverili a zdokonalili po celé storočie. Siim sa rozhodol rozšíriť elixír z čagy medzi širokú verejnosť a pomôcť luďom, ktorý potrebujú zlešiť zdravie, alebo majú problém s pokožkou. V roku 2014 založil Siim Kabrits spoločnosť Chaga OÜ.
Estónsko je dokonalým miestom pre rast huby čaga. Lesy zaberajú polovicu malej krajiny, z toho je 1,3 milióna hektárov certifikovaných ako ekologické.
Krstným menom poznáme a veľmi dobre vychádzame s každým poľnohospodárom a lesníkom, ktorý nám pomáhajú so zberom našich húb, bylín a medu. To isté platí pre organické aloe, ktoré ručne zbiera rodinný podnik Enza Agileriho v severnom Taliansku.
Sme hrdí na úplnú vysledovateľnosť: každú ingredienciu, ktorú si vyberieme, je možné vysledovať až po miesto jej zberu. Je to správna vec a to čo naši zákazníci na celom svete očakávajú.
Odkiaľ pochádzajú zložky obsiahnuté v našich výrobkoch?
Zbierame čagu aj borovicové púčiky.
Estónsko je malá krajina s rozlohou 4,5 m hektárov, z toho 1,3 m tvoria organické lesy. To je miesto, kde sa pre náš elixír ručne zbiera huba čaga a púčiky severskej borovice.
Farma Tuhalaane, ktorú vlastní Arvi Salujärv, je jednou z najstarších usadlostí, ktoré s nami spolupracujú. Arvi (na snímke tu vo svojom organickom lese) oberá v máji a júni 2 - 3 cm borovicové púčiky. Polovicu púčikov z každého stromu ponecháva nepozbieranú, aby zabespečil normálny rast stromov.
Pri zbere čagy vyberá Arvi iba huby, ktoré majú najmenej päť rokov. Naše zberné oblasti v okresoch Viljandi, Põlva, Valga a Võru monitoruje Estónska rada pre poľnohospodárstvo a informácie.
Pestovanie a zber aloe
Aloe arborescens je exotickejšou zložkou nášho elixíru. Ľudia aloe poznajú a väčšinou ho pestovali v interiéroch a začiatkom 20. storočia ho používali ako liek. Ale keďže Estónsko je príliš chladné na to, aby aloe rástlo vo voľnej prírode, nadviazali sme spoluprácu s rodinnou farmou v severnom Taliansku.
Enzo Agileri začal pestovať aloe v roku 2003 a vybral si aloe arborescens, pre svole liečivé vlastnosti, ktoré porazili aloe vera, jej slávnejšieho bratranca.
Aloe Arborescens Miller je zvláštna odroda aloe, pôvodom z Mysu dobrej nádeje. Rastlina môže dosiahnuť dva metre na výšku, má zelenošedé listy a zelenožlté tŕne. Kvitne vo februári a vytvára nádherné červené kvety s rúrkovitými strapcami.
Od roku 2005 Enzo pridal na svoju farmu laboratórium a pod značkou Teo Natura vyrábal rôzne doplnky na báze aloe. Rovnako ako jeho farma, aj produkty vyrobené v jeho laboratóriu sú ekologicky certifikované.
Včelári a med
Náš organický med pochádza z Everti-Kõrvi, z ekologickej včelej farmy v župe Viljandi. Včelárstvu sa farma venuje už tri generácie a starajú sa približne 100 rodín včelstiev.
Pod dohľadom tímov otca a syna Art Õuna a Villema Õuna zbierajú včely farmy nektár z organických lesov v okruhu dvoch kilometrov.
To znamená, že náš med je vyrobený z nektáru pochádzajúceho zo stoviek rastlinných a kvetinových druhov od lesných malín, černíc, borovicových stromov, ďateliny a všetkých kvitnúcich byliniek.
Včely sú najaktívnejšie od apríla až do začiatku augusta. Vtedy sú estónske noci najkratšie a naše lúky a lesy plné kvitnúcich byliniek a stromov.
Pestovanie Rebríček obyčajný (myší chvost)
Organický rebríček pochádza z farmy Energy pri rieke Navesti v estónskej župe Viljandi. Farma je riadená Aivarom Siimom (na snímke), ktorý okrem pestovania liečivých bylín prevádzkuje aj energetické a ekologické kúpele.
Rebríčekje živá bylinka, ktorá posilňuje organizmus a rastie na akejkoľvek pôde nie len v Estónsku. Ľudové liečiteľstvo používa rebríček na liečbu kašľa, prechladnutia, bolesti hlavy a celkovej slabosti.
Náš rebríček sa oberá v júli a auguste doóbeda - zvyčajne medzi 10. hodinou a poludním, keď sa odparila ranná rosa. Vďaka tomu sila a aróma byliny zostávajú najsilnejšie.