Včelí med
Med obsahuje viac ako 200 chemických zlúčenín a má veľa zdravotných výhod. Hlavné zložky v mede sú nerafinovaná fruktóza, glukóza a voda. Medzi ďalšie patria vitamíny C, D a E, vápnik, železo, sodík, draslík, horčík a rastlinné bioaktívne zlúčeniny.
Z bioaktívnych zlúčenín je med zdrojom organických kyselín (napr. Kyselina jablčná a kyselina šťaveľová), hormónov, enzýmov a éterických olejov. Veda pozorovala nasledujúce zdravotné výhody medu:
- bojuje proti oxidatívnemu stresu (Beretta G a kol. 2005)
- chráni pečeň (Erejuwa O et al 2012)
- podporuje srdce (Rakha MK a kol. 2008)
- bojuje proti baktériám (Weston R.J. 2007)
- bojuje proti zápalu (van den Berg AJJ a kol. 2008)
- môže prispieť k boju proti nádorom (Yaacob NS et al 2013; Porcza L et al 2016)
Štúdie pacientov preukázali, že prírodný med znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu - jedného z hlavných zápalových markerov v krvi (Al-Waili NS 2004).
Med pomáha liečiť zapálené ďasná, pretože potláča baktérie Porphyromonas gingivalis, kľúčovú príčinu zápalu ďasien (Eick S et al 2014).
V bunkových kultúrach sa tiež ukázalo, že med zvyšuje počet T- a B-lymfocytov, protilátok, eozinofilov, neutrofilov a monocytov (Timm M a kol. 2008). To zase zvyšuje schopnosť tela odolávať chorobám.