Včelí med

Med obsahuje viac ako 200 chemických zlúčenín a má veľa zdravotných výhod. Hlavné zložky v mede sú nerafinovaná fruktóza, glukóza a voda. Medzi ďalšie patria vitamíny C, D a E, vápnik, železo, sodík, draslík, horčík a rastlinné bioaktívne zlúčeniny.

Z bioaktívnych zlúčenín je med zdrojom organických kyselín (napr. Kyselina jablčná a kyselina šťaveľová), hormónov, enzýmov a éterických olejov. Veda pozorovala nasledujúce zdravotné výhody medu:

- bojuje proti oxidatívnemu stresu (Beretta G a kol. 2005)

- chráni pečeň (Erejuwa O et al 2012)

- podporuje srdce (Rakha MK a kol. 2008)

- bojuje proti baktériám (Weston R.J. 2007)

- bojuje proti zápalu (van den Berg AJJ a kol. 2008)

- môže prispieť k boju proti nádorom (Yaacob NS et al 2013; Porcza L et al 2016)

Štúdie pacientov preukázali, že prírodný med znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu - jedného z hlavných zápalových markerov v krvi (Al-Waili NS 2004).

Med pomáha liečiť zapálené ďasná, pretože potláča baktérie Porphyromonas gingivalis, kľúčovú príčinu zápalu ďasien (Eick S et al 2014).

V bunkových kultúrach sa tiež ukázalo, že med zvyšuje počet T- a B-lymfocytov, protilátok, eozinofilov, neutrofilov a monocytov (Timm M a kol. 2008). To zase zvyšuje schopnosť tela odolávať chorobám.

Vrátiť späť



 

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie