Ruža šípková
Ruža šípová (Rosa canina)
Šípková ruža patrí do rodiny ruží a je to rastlina divokej ruže, ktorá bežne rastie v prírode. Rastlinu pestovanú z kríka ruže poznáme ako dekoratívnu ružovú rastlinu. Plody (šípky) a listy kríkovej ruže sú v ľudovom liečiteľstve známe už takmer 2000 rokov (Heinemann W 1962, Strehlow W a Herzka G 1988).
Pokiaľ ide o liečivé vlastnosti, šípky boli spojené s posilnením imunitného systému a majú protizápalové, antioxidačné, antimikrobiálne a antiartritické vlastnosti. Odporúča sa tiež pre ľudí s cukrovkou a na ochranu kardiovaskulárneho systému. (Mármol I et al 2017). V plododch šípky (Ayati Z 2018) sa našlo viac ako 129 chemických zložiek. Mnohé z nich súvisia so zmierňovaním rôznych chorôb.
Štúdie preukázali, že liečivé vlastnosti šípok sú spôsobené flavonoidmi, karotenoidmi, vitamínmi a mastnými kyselinami (Shameh S et al 2019, Winther K et al 2016).
Klinický výskum týkajúci sa cukrovky typu II ukázal, že konzumácia vodného extraktu z plodov šípky (rosa canina) vedie k zníženiu hladiny cukru v krvi a normalizácii hladiny cholesterolu v krvi (Dabaghian HF 2015). Podobný účinok sa zistil aj u pacientov s cukrovkou, ktorí konzumovali kombináciu iných bylinných extraktov, pričom jednou zo zložiek bola šípka (Mehrzadi S et al 2020). Tento účinok je spojený s oligosacharidmi v šípkach (Rahimi M, 2020).
Halvorsen a kol. (2002) skúmali antiocydantové vlastnosti viac ako 40 rôznych poľnohospodárskych plodín, záhradných plodín a lesných plodov. Ruža šípová mala najväčšiu koncentráciu antioxidantov. Antixydantové vlastnosti sú spojené najmä s fenolmi a flavonoidmi obsiahnutými v šípkach (Jemaa HB et al 2017).
Je známe, že šípky majú jednu z najvyšších koncentrácií vitamínu C (300 - 4 000 mg / 100 g) (Ercisli S, 2007). Koncentrácia vitamínu C sa líši v závislosti od druhu. Bolo zaznamenané, že škoricová ruža (rosa cinnamomea) má jednu z najvyšších koncentrácií vitamínu C.
Galaktolipidy v šípkach v poslednej dobe priťahujú veľkú pozornosť a záujem. Sú to zlúčeniny patriace do glykolipidovej skupiny, ktoré majú vyššiu biologickú hodnotu ako mastné kyseliny. Sú zodpovedné za antiartritické vlastnosti šípok. Výskum pacientov s artritídou preukázal významné účinky na zníženie bolesti po konzumácii prášku z šípky (Cohen M 2012).