Čierna ríbezľa (ribens nigrum)
Čierna ríbezľa a jej prospešné účinky na ludské zdravie sú známe už dávnych čias. Rôzne historické pramene tvrdia, že s pestovaním v Európe sa začalo už v 17. storočí.
V ľudovom liečiteľstve je čierna ríbezľa väčšinou známa ako posilňovač rezistencie organizmu, pomáha predchádzať vírusom, znižovať vysoký cholesterol a zmierňovať nedostatok železa, črevné zápaly, zápaly obličiek a močových ciest. Odporúča sa tiež pri srdcových arytmiách a hypertenzii, zápaloch dýchacích ciest a zápaloch pľúc ako podpora liečby angíny pectoris, pri reumatizme a pri vylučovaní toxických látok z organizmu (Raal A 2010). Tento druh širokého efektu súvisí s bohatým zložením čiernej ríbezle. Čierna ríbezľa má obzvlášť vysoké obsah vitamínu C, 100 gramov bobúľ má dvakrát toľko vitamínu C ako je denná potreba, to je 181 mg.
Metaanalýza ukázala, že konzumácia vitamínu C znižuje riziko vzniku akýchkoľvek respiračných ochorení (zápal pľúc), najmä u starších ľudí. Je to obzvlášť dôležité teraz v období vírusov (Hemilä H, Louhiala P 2013; Hemilä H, Chalker E 2013, Cannell JJ et al 2006). Čierny ríbezľa má tiež vysoké koncentrácie vitamínov skupiny A, B1, B6 a B5. Semená čiernych ríbezlí sú bohaté na vitamín E a majú tiež pomerne vysoké koncentrácie nasýtených mastných kyselín, najmä kyselín alfa a gama linolénovej (Serrano A et al 2018).
Antokyány v bobuľovinách sú považované za jednu z najúčinnejších látok na boj proti chorobám. Sú to chemické polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú vysoké antioxidačné a protizápalové účinky. Taktiež sa predpokladá, že majú vplyv na znižovanie krvného tlaku. Vedecké články obsahujú odkazy na antokyány, ktoré pomáhajú zlepšovať športové výsledky a bojovať proti obezite (Cook MD, Willems MET 2019; Lee YM 2017).
Posledný klinický výskum ukazuje výhody extraktu z čiernych ríbezlí pre cievy a krvný tlak pre starších pacientov (Okamoto T et al. 2020).